Self-care | yoga

Opladen met yoga.

Zo kom je in het ritme van de natuur

Ervaar je stress, weinig verbinding en zie je dat terug in je huid? Doe dan net als de natuur: trek je terug in je wortels. Met yoga. En onze natuurlijke producten, want die helpen je jezelf op te laden. Wie ontspant en beweegt draagt bij aan een mooiere huid.

Wat doet stress met je huid?
Zo helpt yoga je van stress te bevrijden.

Je huid is je grootste orgaan en toont de wereld eerlijk hoe jij je voelt. Helaas doet ze dat ook als je stress hebt. Dat voel je niet alleen van binnen maar zie je van buiten! Je kunt daar heel verdrietig van worden maar je kunt ook andere keuzes maken. Door bijvoorbeeld aan yoga te doen. Acute stress kan in je gezicht leiden tot netelroos, psoriasis en rosacea. De zenuwuiteinden in je huid staan namelijk in verbinding met je hersenen, die in het geval van stress allerlei signalen uitzenden. Ook zie je stress op lange termijn terug in je huidbeeld. Je lichaam maakt dan het stresshormoon cortisol aan wat zorg t voor de productie van talg. Als je poriën hiervan verstopt raken, krijg je puistjes. Helaas beschadigt cortisol ook het collageen en elastine in je huid. Dit zijn eiwitten in je spieren en bindweefsel die je huid mooi stevig en elastisch houden. Als je niet snel bijstuurt zijn deze processen onomkeerbaar. De rimpeltjes die ontstaan, zijn als het ware kleine littekens. Voorkomen is dus beter dan genezen! De meesten van ons leven volgens ritmes die niet de onze zijn. We hebben vaak het gevoel dat we mee moeten in de ratrace. Maar is dat wel zo? Als we huidklachten krijgen, zijn we eerder geneigd om het symptoom te bestrijden, dan dat we een laag dieper kijken: welk signaal zendt onze ziel uit? ‘Practice and all is coming,’ zei de Indiase yogi   Pattabhi Jois. Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan of als je denk t dat je er geen tijd voor hebt, is dat moeilijk voor te stellen. Maar lichaam en geest in harmonie brengen, dat hoort ook bij de antroposofische visie – waarop Dr. Hauschka Cosmetica is gestoeld. Door lichaam, geest en ziel mee te nemen in jouw huidklacht, krijg je meer inzicht in jouw eigen rol hierin en geeft het je ook nog eens meer mogelijkheden om het op te lossen. Rudolf Steiner, de vader van de antroposofie, wist heel mooi de verbinding tussen mens natuur te maken, waardoor je beter begrijpt hoe onze producten, beautyrituelen en behandelingen inwerken op jou als holistisch mens.

Hoe lichaamsbeweging, zoals yoga, bijdraagt aan innerlijke en uiterlijke schoonheid.
Wie ontspant, helpt allerlei huidproblemen te voorkomen. Steiner ontdekte dat niet alleen alle natuurrijken (het mineralenrijk, het plantenrijk en het dierenrijk – de symbolische ringen in ons logo) in ons fysieke lichaam samenkomen, maar dat je ook een bezield etherlichaam hebt dat jou verbindt met het leven zelf (de stip in ons logo). Om je gezondheid te behouden en te herstellen heb je voldoende levensenergie nodig. En het gaat er bij yoga niet om dat je je tenen kunt bereiken – zo luidt een tegelwijsheid – maar om wat je leert op de weg naar beneden. Als je jezelf opnieuw met het leven verbindt, ontvang je inspiratie, inzichten, antwoorden, oplossingen, et cetera hoe je andere keuzes kunt maken. Dokters kunnen misschien symptomen bestrijden maar de oorzaak van je huidprobleem pak je echt alleen aan door beter voor jezelf te zorgen.

Omdat je ontspannen beweegt, gaat ook je huid stralen van yoga
Als je de verbinding met de natuur kwijt bent, raak je ook de verbinding met jezelf kwijt.   Dat zie je aan je doffe huid, ervaar je door vermoeidheid en merk je aan je humeur. Het yogapad leert je vanuit je hart te leven. Daarom geven we je 8 yogatips voor een energieker, vrolijker en meer ontspannen flow. Met een positief effect op je winterhuid!

Stap 1. Sterke wortels
Zonder stevige wortels geen heilzame planten. Ook door jou stroomt de levenskracht beter als je goed geworteld bent. Deze houding helpt je daarbij. Ga gemakkelijk zitten. Neem de tijd om je met je adem te verbinden en naar binnen te keren. Volg je adem van je staartbeen langs je wervelkolom richting je hart. Adem 6 tellen in richting van je hart, adem dan 6 tellen uit richting je bekken.

Stap 2. Open je hart
Om meer vanuit je eigen ritme te leven is het fijn als je bij je hart kunt komen. Soms is dat hard werken, dat hart. Een mooie oefening is deze hartopener (melting heart). Soms heeft je hart meer behoef te aanbescherming en harmonie, gebruik dan de Bodyolie Rozen. Heeft je hart meer behoef te aan innerlijke sterke en warmte, dan helpt onze Bodyolie Moor Lavendel je daarbij.

Stap 3. Alles is energie
Energie is overal; alles in en om jou heen is bezield en reageer t op jouw gedachten, gevoelens en acties. Als je beseft: ‘Hé als ik verander, verandert de wereld om mij heen’, kun je andere keuzes maken. Om ontspannen verbinding te maken met je ware zelf, kun je een Citroen Lemongrass Bad nemen. De etherische olie met citroen en citroengras werkt opbeurend voor je geest. Verkwikkend natuurlijk.

4. Gezichtsgymnastiek
Elisabeth Sigmund, moeder van Dr. Hauschka Cosmetica, maakte er een hele studie van: gezichtsgymnastiek. Een soort yoga voor je gezicht. Het houdt je huid langer jong, strak en het draag t bij aan een goed humeur. Probeer maar eens de kus- en lachtechniek. Tuit je lippen in de ‘kusstand’ en laat de breedste glimlach zien die je kunt geven.

Stap 5. Ontspan je voorhoofd
Nog eentje dan. Sluit je ogen en buig je hoofd een beet je voorover. Leg je vinger toppen op je haargrens. Duw deze met een kleine draaiende beweging tegen je hoofdhuid. Dit haalt de spanning uit je voorhoofd en het gaat rimpels én hoofdpijn tegen.

Stap 6. Koester je lichaam
Veel vrouwen vinden het moeilijk hun uiterlijk lief te hebben. De waarheid is… dat je een geweldig lichaam hebt (wees dankbaar voor al haar prachtige functionaliteiten). Met de lichaamsverzorging van Dr. Hauschka kun je haar koesteren. Creëer dagelijks een fijn ritueel, want als je er plezier aan beleeft ga je automatisch beter voor jezelf zorgen.

Stap 7. Gebruik al je zintuigen
De etherische oliën in onze producten geuren niet alleen lekker, ze hebben ook een functie. Zo harmonieert de roos en geef t sandelhout energie. Voel waar jij behoef te aan hebt en intensifieer je practice door vooraf of achteraf een bepaalde lijn te gebruiken.

8. Ruim op!  
Soms draag je oude ballast met je mee, zonder dat je het door hebt. In yoga geloven we in Nadi’s, energiebanen die mannelijke en vrouwelijke energie vertegenwoordigen. Met een ademhalingsoefening breng je deze energieën met elkaar in balans. De gember en citroen in onze Citroen Lemongrass-producten geven je net dat beet je extra energie wat je nodig hebt.

Lees ook: