Het is tijd voor de vierde nevenoefening: de positiviteitsoefening. In veel situaties zie je vaak het negatieve en het minder aantrekkelijke heel scherp. Deze oefening heeft als doel om altijd iets positiefs te ontdekken, zonder het negatieve te ontkennen. Zelfs als een situatie negatief is, kun je daarnaast het positieve benadrukken.
Deze oefening bouwt voort op eerdere oefeningen en vormt een nieuwe stap door de combinatie van denken en voelen. Om het positieve of goede te zien, is het nodig om je eigen meningen en vooroordelen te overwinnen. Hierdoor wordt de omgeving interessanter. Vragen zoals: “Wat heeft dit te zeggen?” of “Wat kan ik hiervan leren?” kunnen behulpzaam zijn bij deze oefening. Het is een goede gelegenheid om terug te kijken en evaluaties te maken, waarbij je altijd ten minste één positief punt kunt benoemen naast eventuele kritiekpunten. Als je kritiek geeft, doe dat dan als een aanknopingspunt voor verbetering.
Het doel van de oefening is om je waarnemingsvermogen te versterken en je niet te laten afleiden door het negatieve, maar altijd op zoek te gaan naar het positieve. Succes!
(Bron: Tom van Gelder, De 6 nevenoefeningen van Rudolf Steiner)
De vierde nevenoefening: Positiviteitsoefening – waarnemen vanuit het positieve.
Lees ook:
-
De vijfde oefening: onbevangenheidsoefening – openheid voor het andere
Hou altijd de mogelijkheid open dat je iets nieuws kunt ervaren en hou er rekening mee dat nieuwe ervaringen oude kunnen weerspreken. In deze oefening gaat het erom dat je onbevangenheid stimuleert. Hoe meer kennis en vaardigheden je hebt, hoe moeilijk het is om onbevangen te zijn, hoe minder open je bent oor nieuwe indrukken. […]
-
De zesde oefening: oefening van innerlijke harmonie – scheppen van evenwicht
Oefen de vorige vijf oefeningen apart en in verschillende combinaties naar behoefte, zodat er harmonie tussen denken voelen en willen ontstaat. De voorgaande oefeningen hadden de afzonderlijke ontwikkeling van de ziele-eigenschappen ten doel; de controle over het denken en handelen, de gelijkmoedigheid ten opzichte van lief en leed, positiviteit en het beoordelen van de wereld […]
-
De derde nevenoefening: Gevoelsoefening – kalmte in het gevoel, gelijkmoedigheid.
Deze oefening voer je niet uit met een vast voorwerp of op een vast tijdstip, maar gedurende een of enkele toevallige gebeurtenissen op de dag.