Holistische schoonheid

I love the skin I’m in.

Er hangt iets moois in de lucht. Vrouwen vertrouwen op hun eigen schoonheid. Want wat is schoonheid nu echt? En wie bepaalt dat? Vooral jonge vrouwen ontketenen een revolutie en creëren hun eigen schoonheidsideaal. Deze gaat in het bijzonder over: #selflove. Met al je imperfecties.

Jarenlang was onze relatie met schoonheid niet echt gebaseerd op zelfliefde. We dachten dat schoonheid was verbonden aan een bepaald soort uiterlijk. Lang. Slank. Weelderige haardos. Tandpasta glimlach. Alles – behalve wat jezelf was als je in de spiegel keek. En als je al wel aan al deze ‘eisen’ voldeed, dan lag de lat op een andere manier wel weer hoog of zag je simpelweg je eigen schoonheid niet… “Hoe hartverscheurend is dat?” schrijft Josephine Kay, hoofdredacteur van Cosmopolitan, in haar editorial. “Om zo te verlangen iemand anders te zijn, behalve jezelf? Om niet van jezelf te houden zoals jij bent.” Een heerlijke oproep voor (meer) zelfliefde. Ook andere bladen, zoals JAN en Happinez, die er zelfs een special aan wijdde, willen vrouwen inspireren de beste versie van zichzelf te zijn. Maar dan wel: zoals we echt zijn.

A flower does not think of competing with the flower next to it. It just blooms.

Zen Shin

Holistische kijk op schoonheid
Natuurlijk hebben velen van ons daar nog wel een beetje hulp bij nodig. Een negatief zelfbeeld kan hardnekkig zijn. Zeker met al die perfecte plaatjes op Instagram is het de kunst zelf je aandacht te verplaatsen naar je pluspunten en naar wat jou mooi, bijzonder en uniek maakt. Misschien wel de beste opstap naar meer zelfliefde is een holistische kijk op jezelf en op schoonheid, omdat we zoveel meer zijn dan alleen ons lichaam. Op haar manier en passend in haar tijd ontketende onze co-founder Elisabeth Sigmund ook een ‘schoonheidsrevolutie’. Ze durfde haar studie Geneeskunde te beëindigen en haar passie te volgen: natuurzuivere cosmetica maken, alles leren over de werking van de huid en zelf schoonheidsspecialiste worden. En dat in een tijd waarin je je huid met water en zeep waste. Make-up was er alleen voor in het theater en voor dames van lichte zeden! Maar Elisabeth geloofde: “Ieder mens heeft behoefte aan een innerlijke & uiterlijke schoonheid.”

Men ziet niets zolang men zijn eigen schoonheid niet ziet

Oscar Wilde

50 jaar selflove
Al meer dan 50 jaar geloven we bij Dr. Hauschka Cosmetica in een holistische benadering van je huid. Het woord ‘holisme’ is afgeleid van het Griekse ‘holos’ wat geheel betekent. Je bent dus niet alleen je ‘body’ maar ook je ‘mind’ & ‘soul’. Je bent zo mooi als je je voelt. Tegenwoordig denken steeds meer vrouwen na over een gezonde lifestyle, inclusief gezonde huidverzorging. Zo willen we niet alleen weten wàt we eten, maar ook wàt we op onze huid smeren. Een inspirerend rolmodel hierin is Rens Kroes. Rens ziet biologisch eten als ‘medicijn’, ook voor een mooie huid. Rens: ‘Je moet je huid goed verzorgen, zowel van buiten als van binnenuit. Als je last hebt van een onrustige huid, doe je er goed aan een sapje met veel zuur fruit en groene bladgroente te drinken.’ Schoonheid gaat volgens haar dan ook zeker niet om perfectionisme maar om jezelf goed verzorgen. ‘Nobody is perfect.’ Er zijn van die dagen… Je kent ze wel: futloos haar, doffe huid en weinig energie. Dan kijk ik wat ik thuis aan ingrediënten heb om gezonde gerechten te maken die me van dit soort kwaaltjes verlossen.’

De kracht van zacht
Wat fijn dat er steeds meer vrouwen opstaan en zichzelf durven zijn. Die geloven in de kracht van zacht, de kracht van kwetsbaarheid en je imperfecties laten zien. In plaats van afbreuk voegt selflove juist magie toe aan onze schoonheid. Het zorgt ervoor dat ook andere vrouwen hun schoonheid weer zien en er dankbaar voor kunnen zijn.

Holy triangle
Er gaat een nieuwe wereld vol mogelijkheden voor je open als de nadruk niet langer ligt op ‘wat er ontbreekt’ maar op wat er wel is. Wat je wel hebt, wat je wel kunt en wie je wel bent. Elisabeth zag al vroeg in dat de huid, zelfliefde en schoonheid onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, als een soort ‘holy triangle’. Je huid is immers de spiegel van je ziel; hoe je je voelt zie je terug in je huid. Maar ook hoe je voor jezelf zorgt zie je terug in je huid. Kijk naar je dieet, kijk naar je stressniveau, kijk naar wat je op je huid smeert. Elisabeth: “Zelfliefde is die innerlijke, pure schoonheid die de kracht heeft ons lichaam te accepteren en er tegelijkertijd lief voor te zijn en er goed voor te zorgen.”

Zelfliefde is die innerlijke, pure schoonheid die de kracht heeft ons lichaam te accepteren en er tegelijkertijd lief voor te zijn en er goed voor te zorgen.

Elizabeth Sigmund

Healthy habits voor self love:

  1. Laat reinigen, versterken en verzorgen je mantra zijn
  2. Drink water, ongeveer anderhalf tot 2 liter per dag
  3. Slaap voldoende, inner & outer beauty begint in je slaapkamer
  4. Verwen jezelf met een heerlijke Dr. Hauschka schoonheidsbehandeling bij een van onze therapeuten
  5. Geloof niet alles wat je denkt en doe aan ‘selflove-talk’

Lees ook: