Self-care

De tweede nevenoefening van Rudolf Steiner: De wilsoefening.

Handelen uit eigen initiatief 

Als het goed is heb je een maand lang de eerste nevenoefening van Rudolf Steiner eigen gemaakt. Nu is het tijd voor de tweede oefening. Neem jezelf voor om vier weken achterelkaar op een vast tijdstip een handeling te doen, die geen direct nut heeft, maar die zijn nut alleen binnen deze oefening heeft. 

De handeling kan echt van alles zijn, 3 tikken op je horloge, aan je oorlel trekken het losmaken en weer vastmaken van je veters. De mogelijkheden zijn eindeloos maar kies iets wat je altijd in de buurt hebt.  

De moeilijkheid van deze oefening is niet om een zinloze handeling te bedenken, maar om hem iedere dag consequent op het zelfde tijdstip te doen. Vaak denk je een uur van te voren aan de oefening, misschien 10 minuten voor die tijd weer. Maar dan opeens gaat de telefoon of staat er iemand voor deur en ben je de oefening vergeten te doen op het tijdstip dat je voor jezelf had bepaald. Je werd in beslag genomen door iets of iemand anders. Wanneer dit gebeurd doe je de oefening alsnog en probeer je het de volgende dag weer op het door jou vooraf bepaalde tijdstip. 

De oefening heet ook wel handelen uit eigen initiatief. Het doel is om zelf initiatief te nemen in je handelingen, je wil beter te richten en standvastiger te worden. Het bewustzijn voor wat je werkelijk voelt en wilt doen groeit hierdoor. De oefening is een afspraak met onszelf om iets te doen. Zo’n afspraak is veel moeilijker na te komen dan een afspraak met een ander – maar even belangrijk.

Succes!  

Lees ook: